HuvudsidaOm företaget

Bostadsmarknaden just nu

watermark

Bostadsmarknaden just nu - här får du svar på de vanligaste frågorna vi får från våra kunder.

(Uppdaterat 3 augusti) Vi på HusmanHagberg får många frågor från våra kunder om läget på bostadsmarknaden just nu. På den här sidan har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vilket vi hoppas ska vara till hjälp för dig. Om något av svaren känns otydligt eller om du har någon annan fråga så är du hjärtligt välkommen att kontakta en mäklare på något av våra lokala kontor.

Hur ser bostadsmarknaden ut just nu?

Under hela våren har marknaden varit väldigt aktiv. Denna aktivitet har fortsatt in under sommarmånaderna och i juli ökade vi försäljningen med +29% jämfört med samma månad ifjol. Vi ser att efterfrågan på villor ökat extra mycket. Hur det blir framöver vet ingen, men i nuläget har vi en välfungerande marknad.

Fortsätter ni med visningar?

Ja, vi fortsätter med visningar, men ibland på lite annorlunda sätt. Vi är förstås mån om att alla som kommer på en visning känner sig friska, är man sjuk så ska man stanna hemma. Vi har flera olika sätt att genomföra visningar på; med begränsat antal deltagare, enskilda visningar eller rent av helt digitala visningar – det går alltid att hitta en lösning som passar den som vill se en bostad. Läs mer om hur vi arbetar "digitalt".

Vad tror ni om marknaden framåt?

Pandemin kommer säkerligen att påverka marknaden på flera sätt. Redan nu har vi anpassat våra visningar och värderingar och vi använder i större utsträckning än tidigare digitala verktyg. Om man ser till själva försäljningsprocessen så kommer den troligen att ta lite längre tid då det blir fler steg med digitala visningar, enskilda visningar och möjligen lite mer avvaktande från några målgrupper. 

Utbudet blir troligtvis också lite lägre, vilket i sin tur gynnar de som säljer nu, eftersom efterfrågan fortfarande är god. Alla behöver någonstans att bo och det omsätts nästan lika många bostäder varje år. Det talar för fortsatt aktivitet på bostadsmarknaden.

Vi ser också att antalet underhandsförsäljningar, det vill säga försäljningar där bostaden inte annonseras ut, ökat på sista tiden. Uppskattningsvis säljs 20-30% av alla bostäder hos oss underhand. Den typen av försäljning tror vi kan öka i rådande situation. Mäklaren hittar sina köpare i kundregistren och matchar mot säljarens bostad. Om båda parter är nöjda med prisnivån så blir det en affär.

Många undrar om man vågar köpa respektive sälja just nu och det råd som vi kan ge är i princip alltid att köpa och sälja i samma marknad. Att låta det gå lång tid mellan köp och försäljning ger en ökad exponering för både upp- och nedgång i priserna.

Hur ska jag resonera om jag tänkt köpa eller sälja bostad nu?

Om du står i begrepp att göra en affär just nu, så är våra lokala mäklare bra rådgivare om hur det ser ut på just din lokala marknad. 

Om du däremot funderar på att sälja till sommaren eller hösten så är det bra tid att börja förbereda sig nu. Gör en fri värdering (antingen på plats hemma hos dig eller digitalt), så bjuder vi på en Värdebevakare.
Med hjälp av Värdebevakaren håller vi dig uppdaterad om marknadsutvecklingen i ditt lokala område.

Du får även goda råd om hur du bäst höjer värdet på din bostad inför försäljningen genom att använda vårt koncept Kommande.

Tveka aldrig att kontakta oss! Vi hjälper dig gärna oavsett om du vill köpa, sälja eller bara har frågor om bostadsmarknaden.
Hitta ditt lokala kontor

Vi är hemma överallt.

Boka en fri digital värdering för att komma igång med Värdebevakaren!

* Obligatoriska uppgifter

HusmanHagberg är en av landets ledande fastighetsmäklarkedjor med över 100 kontor och drygt 400 medarbetare i både Sverige och Spanien. Vi är privatägda och fristående från banker och försäkringsbolag. Många av våra medarbetare bor i området där de arbetar. Med ett äkta engagemang och en passion för sitt yrke vinner de kundernas hjärtan. Det är därför vi är fastighetsmäklaren med nöjdare kunder. Välkommen att bli nöjd du också!