HuvudsidaOm företaget

Köpa bostad i fjällen

watermark

Våra fjällmäklare ger dig värdefulla råd

Drömmer du om ett eget boende i svenska fjällen? Nära skidbacken, skoterleder, turåkning eller där vandringsleder och mountinbikeutmaningar väntar runt hörnet? Fjällen lever hela året runt! Kontakta något av våra fjällnära mäklarkontor så får du hjälp att hitta just det du letar efter.

Öppen-,privat- eller digital visning? Vi anpassar oss efter dig!

Du kan bl a gå på visning, värdera din bostad och få råd kring att köpa stuga eller lägenhet i fjällen digitalt online. Tillsammans hittar vi en lösning som passar dig. Vill du hellre gå på öppen visning, personlig visning eller träffa oss personligen så går det självklart också bra. Kontakta någon av våra fjällmäklare för att få veta mer.

Att köpa boende i fjällen - steg för steg

1.
Söka bostad i fjällen

Vägarna till att hitta ditt drömboende i fjällen är många. På HusmanHagberg Svenska fjälls hemsida hittar du alla fjällboenden som just nu finns till salu hos våra fjällmäklare. Du kan också besöka bobutiken i det område du är intresserad av och få hjälp och stöd av våra mäklare när du letar stuga eller lägenhet i fjällen. De kan sin marknad och bor ofta själva i området. Hemnet, dags- och lokaltidningar är också bra hjälpmedel i ditt sökande. Vill du ha hjälp med att hitta en fjällstuga eller fjäll-lägenhet kan du anlita en Köparmäklare. Köparmäklaren bevakar hela bostadsmarknaden åt dig, söker aktivt utifrån dina önskemål och håller dig informerad om vad som är aktuellt.

2.
Gå på visning i fjällen - digitalt eller på plats

Visningen är din chans att uppleva fjällbostaden och avgöra om den rätta känslan infinner sig eller inte. Skulle jag trivas här? Hur mycket behöver jag renovera? Är köket tillräckligt stort? Hur löser jag förvaringen? Mäklarens uppgift är att på visningen ge dig objektiv och utförlig information om bostaden samt finnas till hands för att svara på dina frågor. Ju mer information desto bättre grund får du för ditt beslut. Våra mäklare kontaktar samtliga intressenter efter visningen för att hjälpa dig vidare i processen. Självklart erbjuder vi digital visning på distans. Kontakta din fjällmäklare för att komma fram till ett visningsalternativ som passar dig.

3.
Bolån

Inför deltagande i en eventuell budgivning ser mäklaren till att alla intressenter har ett lånelöfte klart. Efter varje visning kontaktas samtliga intressenter av mäklaren som då erbjuder dig hjälp med bland annat bolån. Vi samarbetar med olika lokala banker som snabbt kan ge dig besked och hjälper till med ett tillfälligt lån till den nya bostaden medan du säljer din nuvarande.

Vanliga frågor och svar

I första hand bör kontraktsskrivning ske vid ett gemensamt möte mellan säljare, köpare och mäklare, men ibland är det inte möjligt.

Fullmakt – Vad gäller?

Börja med att undersöka ifall den köpare som inte kan infinna sig i stället kan lämna fullmakt till någon. Observera att fastighetsmäklaren aldrig får vara ombud vid kontraktsskrivningen. Däremot går det i regel bra vid tillträdet (förutsätter alltid en skriftlig fullmakt i original).

Vid ett köp av en fastighet ska fullmakten alltid vara skriftlig och den bör uppvisas i original vid kontraktsskrivning. En fullmakt i original är en förutsättning för att lagfart ska beviljas.

En fullmakt för överlåtelse av bostadsrätt behöver inte uppvisas i original, en skannad kopia räcker normalt. Originalet ska dock skickas till fastighetsmäklaren för arkiveringen.

En fullmakt ska vara undertecknad av fullmaktsgivaren. Förutom fullmaktstagarens namn ska den ange vad fullmakten omfattar, alltså vilka handlingar som ombudet har rätt att vidta för fullmaktsgivarens räkning. Vid fastighetsköp är det ett absolut krav att fullmakten anger att den avser köp eller försäljning av fast egendom. Helst bör även fastighetsbeteckningen/lägenhetsbeteckningen anges.

Observera att en bank som villkor för att bevilja lån kan kräva att en fullmakt ska uppvisas i original och/eller vara bevittnad, även om det inte alltid krävs enligt lag. Det förekommer även att bostadsrättsföreningar ställer sådana krav för att hantera ansökan om medlemskap.

Verkar det krångligt? Självklart hjälper våra mäklare till med att förbereda en fullmakt om du behöver en.

Men vad händer om ett ombud inte kan engageras i tid för kontraktsskrivning och en fullmakt därför inte är möjlig?

Om ett ombud inte kan engageras, får köpehandlingen helt enkelt skickas per post. Parterna bör då omedelbart, efter underskrift, posta köpehandlingen. Fram till dess att en ömsesidigt undertecknad köpehandling i original nått mäklaren eller den av parterna som signerade avtalet först, kan vem som helst av parterna återkalla sin underskrift.

Inga skannade köpehandlingar får förekomma. Skälet till detta är att underskrifterna i original måste finnas på samma avtalsexemplar.

Källa: Mäklarsamfundet.

Gå till sidan

När du vill köpa en bostad behöver du oftast be banken om ett lån. Anser banken att du har en tillräckligt stark ekonomi kan du få ett bolån upp till max 85 % av bostadens värde. De övriga 15 procenten är en kontantinsats som du själv måste spara till eller låna från annat håll.

Bolånet från banken är ofta uppdelat i två olika typer av lån:

1. Bottenlån (oftast den största delen av lånet, t ex 80% av bostadens värde). Räntan på bottenlånet är ofta lite lägre och som säkerhet används bostaden.

2. Topplån (kompletterar resterande procent så att du når upp till de 85%). Även här används bostaden som säkerhet men då den redan är belånad via bottenlånet är räntan för topplånet högre.

Amorteringstiden för ett bottenlån kan vara upp till cirka 50 år och ett topplån mellan 10-20 år.

Gå till sidan

Först och främst att sondera terrängen och bestämma typ av boende, områden och vad som är de viktigaste parametrarna för dig med en ny bostad. Därefter vad får det kosta? Vad har du råd med? Hur snabbt kan eller vill du flytta?

Kontakta banken och se till att få ett lånelöfte och om du måste ha klart med ev försäljning av nuvarande bostad innan du kan köpa nytt. Gör en värdering av din nuvarande bostad och en beräkning av kostnaden för hela flytten. Utifrån detta bestäm ett tak för vad du har råd att betala för ditt nya boende.

Följ marknaden – gå på visningar, titta på nätet och få koll på både utbud och prisbild. Kontakta en fastighetsmäklare och be honom/henne att lägga dig på bevakning på det du är intresserad av.

Kom ihåg att du som köpare har en långt gående undersökningsplikt.

Om du ska köpa en bostadsrätt - granska föreningens ekonomi. Ska du köpa ett hus - granska besiktningsprotokollet noga. Ta hjälp av någon som kan om du inte har kunskapen själv.

Gå till sidan